NV Marc Hébrart Brut Rosé Premier Cru

Sain ensikosketukseni Marc Hébrartin samppanjoihin 2011 Ranskan reissullamme, kun matkakumppanimme Toni kertoi lähes koko alkumatkan tarinoita tästä uskomattoman hyvän hinta-laatusuhteen samppanjatuottajasta. Ei ollut epäilystäkään, että jättäisimme ko. tuottajan välistä. Épernaysta kun saapuu Mareuil-sur-Aÿn kylään, on Hebrartin talo heti Marne-joen ylittävän sillan jälkeen vasemmalla – aivan kylän toisen suuren samppanjatalon, Philipponnatin, naapurissa. Vastassa meitä oli sympaattinen noin viisikymppinen Jean-Paul Hébrart.

marc-hebrart-logo

Jean-Paulin isä Marc perusti nimeään kantavan samppanjatalon vuonna 1964 ja 19 vuotta myöhemmin Jean-Paul liittyi mukaan perheyritykseen. Vuonna 1997 hänen isänsä siirtyi eläkkeelle, jolloin Jean-Paul siirtyi johtamaan talon toimintaa. Hébrartin omistuksiin kuuluu 15 hehtaaria köynnöksiä 75 eri palstalla seitsemässä eri kylässä: 1er Cru tarhoja Mareuil-sur-Aÿn, Avenayn, Val d’Or’n ja Bisseuin kylistä sekä Grand Cru tarhoja Ayn, Chouillyn ja Oiryn kylistä.

jean-paul-hebrart

Hébrartin viinit sopivat lähes kaikille – ne ovat tarpeeksi monivivahteisia vaativampaankin makuun, mutta samalla erittäin helposti juotavia ihan sellaisenaan. Suurin osa Pääosa Hébrartin tuotannosta on terästankeissa kypsytettyjä, mutta vuonna 2004 hän alkoi valmistamaan tynnyreissä kypsytettyä Rive Gauche-Rive Droitea. Hän on siirtynyt perinteisestä liqueur tiragesta käyttämään MCR:ää (moût concentré rectifié eli puhdasta rypälemehutiivistettä) hiivasakan poiston yhteydessä määrittämään dosagen. Kaikenkaikkiaan talon samppanjat ovat erittäin laadukkaita ja hinnaltaan huokeita – perussamppanjan saa tilalta alle 20 eurolla, netistä kympin kalliimmalla.

marc-hebrart-rose-brut

NV Marc Hébrart Brut Rosé Premier Cru on sekoitus 50 % Chardonnayta ja 40-43 % Pinot Noiria sekä loput tammessa kypsytettyä Pinot Noiria -punaviiniä Mareuil-sur-Aÿn kylästä. Viinin on annettu levätä hiivasakan päällä 25 kuukautta. Haalean lohenpunainen väri. Tuoksu on hennon punaherkkuinen sekä siitä voi erottaa omenaa ja hentoa paahteisuutta. Paletilla kermainen ja puhdas, jossa hentoa punaista marjaisuutta, sitrusta sekä kevyttä paahteisuutta. Tämä jotenkin samaan aikaan kevyt ja elegantti, mutta siitä löytyy kuitenkin tietynlaista puhtia.

Marc Hébrart Brut Rosé ei ole se kompleksisin samppanja, mutta se kyllä hoitaa hommansa paremmin kuin hyvin. Tätä tuli hamstrattua useampikin puteli mukaan 17 euron hinnalla ja väitänkin, että tätä parempaa hinta-laatusuhteen rose-samppanjaa saa hakea.

Vastaa

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: