2002 Drappier Champagne Grande Sendrée

Viikonloppuna tuli korkattua hieman parempaa samppanjaa kellarin kätköistä. Tällä kertaa käteen tarttui Drappierin prestige cuvée Grande Sendrée huippuvuodelta 2002. Piipahdimme vuoden 2011 reissulla matkallamme Troyesiin Drappierin tilalla maistamassa talon tuotannon läpi. Nyt korkattu pullo ei kuitenkaan ole reissulta hommattu vaan takuuvarma Saksan eBayn löytö.

drappier-grande-sendree-2002

Drappierin talo sijaitsee Urvillen kylässä, Champagnen eteläisimmässä osassa Côte des Bar’ssa. Viinitarhoja sijaitsee pääasiassa eri kylien läheisyydessä Troyesin ympäristössä. Alue on lähempänä Chablista kuin Epernayta ja jotkut väittävätkin, että heidän ajatusmaailmansa om lähempänä Burgundia kuin Champagnea. Côte des Barin suurin nimi on ehdottomasti Drappier ja alueelta löytyy Drappierin lisäksi monia aivan huikeita pientuottajia kuten Cédric Bouchard, Marie Courtin, Vouette et Sorbée, sekä Jacques Lassaigne.  Jacques Lassaignesta kannattaa ehdottomasti käydä lukemassa Sannan bloggaus Emmanuel Lassaignesta.

Drappier lukeutuu NM-taloihin (négociant-manipulant) eli samppanjatalo, joka ostaa kasvattajilta rypäleitä. Talon koko vuosituotanto on noin 900 000 pulloa, joka ei ole vielä mitenkään massiiivisen paljon, kun vertaa esimerkiksi Dom Pérignonin 5 miljoonan pullon vuosituotantoon. Talolta löytyy useita eri cuveéta, joista Brut Nature on ehdottomasti mainitsemisen ja kokeilun arvoinen. Omia tarhoja heiltä löytyy 55 hehtaaria ja sopimustarhoja 50 hehtaaria, josta alueelle tyypilliseen tyyliin on pääasiassa Pinot Noiria. Isoksi taloksi heiltä löytyy kokeilunhalua, kuten munanmuotoisia tammiastioita, samppanjaa ilman sulfiitteja sekä neljän lajikkeen Blanc de Blancs samppanja.

2002 Drappier Champagne Grande Sendrée on sekoitus 55 % Pinot Noiria ja 45 % Chardonnayta. Viinistä 35 % on kypsytetty yhdeksän kuukautta tammitynnyreissä. Tämän jälkeen viiniä on kypsytetty hiivasakan päällä seitsemän vuotta. Dosage on 5 g/l. Kauniin haalean keltainen väri. Tuoksu on intensiviinen , kypsä ja runsas, jossa keltaista omenaa, sitrusta, kukkaisuutta, karvasmantelia sekä briossia. Paletilla viini on täyteläinen ja iso, jossa kermainen mousse. Pinot Noir selvästi dominoi suussa tuoden eleganttiutta ja kompleksisuutta. Runsautta kompensoi raikas hapokkuus ja sitruksen tuoma raikkaus. Kypsän omenainen viini jättää herkullisen ja pitkän kuivan paahteisen jälkimaun.

Tälle olisi voinut helposti antaa vielä viitisen vuotta köllöttelyä kellarissa, mutta kyllä tämä tarjoili nyt jo erittäin herkullisen makunautinnon. Vielä loppuun pakko mainita, että jos joskus eksyy Côte des Bar’in alueelle ei missään nimessä saa missata Troyesin Aux Crieurs de Vin’ä. 2011 piipahdimme vain tänne kurkkaamaan kadulle näkyvän puodin valikoimaa. Yllätykseksemme sisältä löytyi ravintola ja piipahdus muuttuikin useamman tunnin mittaiseksi illalliseksi, minkä aikana kului useampi pullo viiniä sekä mukaan tarttui muutama lisää.

Vastaa

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggaajaa tykkää tästä: