2010 Planeta Chardonnay

Vielä en päässyt maistamaan Planetan Cerasuolo di Vittoriaa vaikka se on lisätty hankintalistalle melkein puolitoista vuotta sitten vaan tällä kertaa haaviin tarttui talon Chardonnay. Sisilialla on eniten viinitarhoja pinta-alallisesti kuin millään muulla alueella Italiassa ja kisailee Apulian kanssa kumpi tuottaa enemmän litroja. Viinin viljelyyn tarkoitettu alue on suurin piirtein sama kuin Etelä-Afrikalla tai Chilellä – noin 120 000 hehtaaria. Suurin osa viinistä menee kutienkin makeiden viinien valmistukseen.

planeta-chardonnay

Suurin osa tuottajista on vuosien aikana satsannut vain määrään laadun sijaan, mutta kun kotimainen kulutus lähti laskuun, niin tuottajien oli pakko parantaa laatuaan, jotta viinit menisivät kaupaksi muuallakin kuin kotimaassa. Käyttämällä niin saaren omia kuin kansainvälisiäkin lajikkeita ja panostamalla viiniensä laatuun, Planeta on onnistunut niittämään mainetta maailmalla nuoresta iästä huolimatta. Vuonna 1995 perustettu talo sai neljä vuotta myöhemmin Vuoden viinituottaja palkinnon arvostetulta italialaiselta ruoka ja viini lehdeltä Gambero Rossolta.

Odotukset olivat korkealla viiniin suhteen, koska en ole vielä törmännyt keneenkään joka olisi täysin haukkunut Planetan vinkkuja maanrakoon. Niin paikalliset kuin kansainvälisetkin rypälepuristeet ovat keränneet kehuja.

Klassista Chardonnayta syvempi kultainen väri. Erittäin intensiivinen tuoksu, jossa kypsää omenaa, sitrusta, hunajaa sekä tammen tuomaa karamellia. Maku on runsas, pyöreä ja hieman kermainen, mutta raikas samalla. Tammetus ei maistu suussa suuresti vaan pääosassa ovat sitrus, eksoottiset hedelmät ja hunaja – vain pieni häivähdys voimaisuutta tulee esiin. Erittäin kiillotettu kokonaisuus jättää herkullisen jälkimaun.

Vivahteikas, kerrassaan erinomaisesti tehty viini, mikä varmasti ikääntyy mainiosti. Tuhti sisilialainen ei kompastu olemaan läski korkealla alkoholipitoisuudella varustettuna vaan roteva ja runsas varustettuna eleganttiudella ja taidokkuudella. Laskisin tämän ehdottomasti mukaan Alkon parhaimpien 20 euron viinien listalle!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: