Makeaa nektaria Etelä-Rhonesta – Muscat de Beaumes de Venise

Nyt kun on vihdoin turhat viinimatkat Ranskaan, pakolliset tastingit järjestetty ja työkiireet takana, on aikaa sille mikä on elämässä tärkeintä: viinistä bloggaamiseen.

Oma ensirakkaus Muscattiin syntyi Australiassa maistaessani ensimäistä kertaa kevyesti pirskaltevaa Moscatoa. Sen kukkea ja raikas olemus vei täysin mennessään. Lopullisen naulan arkkuun iski vierailu Beaumes-de-Venisessä. Olin myytys mies. Alueella tuotetaan oman AOC luokituksen alla väkevöityjä Muscat – tarkemmin Muscat de Frontignan–  lajikeviinejä, joiden alkoholipitoisuus pitää olla minimissään 15 %. Viinin käyminen keskeytetään lisäämällä sekaan viinaa, jolloin kaikki sokeri ei ole kerennyt käydä alkoholiksi ja jäljelle jää runsaasti rypäleen omaa sokeria – samoin kuin Portviinin valmistuksessa.

Idyllisen pienessä Beaumes-de-Venisen kylässä oli vain muutama paikallisia tuotteita myyviä kauppoja, joissa kauppiaat tarjoavat mielellään maistiaisia. Sinäänsä kaikki maistamani Muscat de Beaumes-de-Veniset olivat herkullisia, mutta selviä erojakin löytyi; jos ei alkoholi puskenut liikaa läpi niin hedelmä jäi taustalle, kukkaisuus puuttui jne.

Domaine des Bernardins toinen oikealta

Domaine des Bernardins Muscat de Beaumes-de-Venisellä ei kuitenkaan ollut tätä ongelmaa. Upea kupariin taittuva väri. Viini jättää pitkät jalat muutaman lasissa pyöräytyksen jälkeen. Erittäin runsaassa tuoksussa on selkeää Muscatia; makeaa kukkaisuutta ja persikkaa. Tuoksuun jää lähestulkoon koukkuun. Hyvin tasapainen ja elegantti viini tarjoaa samettisen pehmeän ja runsaan kokonaisuuden, josta löytyy sitrusta, hunajaa ja mantelia. Reipas alkholi lämmittää, muttei dominoi ja kantaa makua pitkään. Kerrassaan herkullista!

Suhteellisen halpa ja selkeällä hedelmällä varustettu Muscat de Beaumes-de-Venise on helpompi ja sanoisinpa jopa parempia seuralaisia jälkiruualle kuin kalliimmat ja kompleksisemmat jalohomeiset serkkunsa. Sääli, ettei tätä kultaista nektaria saa Alkon valikoimista, mutta joidenkin maahantuojien ravintolavalikoimista kuitenkin sitä löytyy. Jos palikat putoilevat oikein paikoilleen, seuraavassa Fiascon tastingissä pitäisi olla tarjolla Muscat de Beaumes-de-Veniseä, mutta tosin eri tuottajalta.

Mainokset

4 thoughts on “Makeaa nektaria Etelä-Rhonesta – Muscat de Beaumes de Venise

Add yours

  1. Côte-Rôtiesta ja St. Josephista ei ole riittänyt innoitusta uusiin blogipostauksiin? Johan on aikoihin eletty…

  2. Kyllä riitti ja Condrieun teksti on juuri työn alla, mutta muistikuvat Gerardin Condrieusta on niin hämärät että joutuu avaamaan ihan pullon sitä varten ensi perjantaina ja sen jälkeen postaus viikonlopun aikana. Onneksi myös lauantaina Fiasco maistattaa St Josephia, messiin vaan ilbe!

    1. Ah, melkosta herkuttelua. Lauantaille on jo pöytävaraukset tehtynä, mutta muuten ois kieltämättä kuulostanut hyvältä. Ehkä joku toinen kerta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create a website or blog at WordPress.com

Ylös ↑

%d bloggers like this: